Kövess minket!
  
     

Néhány tipikus fordítási hiba

Néhány tipikus fordítási hiba
2016, augusztus 3.

Hiába rendelkezünk gazdag szókinccsel, a jó fordításhoz ismerni kell a jellemző szakkifejezéseket, a szlenget, és még a kulturális hátteret is. Gyakran találkozhatunk nevetségesen hangzó félrefordításokkal éttermek étlapjain vagy városi információs táblákon is. A rossz fordítás minden esetben elkerülhető lett volna, ha szakemberre bízzák a munkát.

Milyen tipikus fordítási hibák szoktak előfordulni? Az egyik leggyakoribb hiba a tükörfordítás, amely sok esetben működhet, de teljesen érthetetlen kifejezések megalkotásával is járhat. Képzeljük el egy pincér arcát, ha tükörtojás rendelésekor „mirroregg”-et kérünk! De nem csak a vendégek botlanak ilyen hibába az éttermekben, hiszen volt már rá példa, hogy a „Napi ajánlatot” valaki „Daily Deal”-nek fordította az étlapon, mikor a helyes megnevezés „Today’s Special” lett volna.

Hosszabb szöveg fordításánál fordulhat elő az a figyelmetlenségből adódó hiba, hogy rossz írásjellel fordítjuk le a mondatot, amely megváltoztathatja az egésznek a hangulatát és az értelmét. Mindig, minden esetben értelmeznünk kell a mondatot, mielőtt nekiállnánk lefordítani. Emellett fontos utána is visszaolvasni, mit fordítottunk, hogy lássuk az esetleges logikátlanságokat. Mivel rengeteg szó bír többletjelentéssel, nem szabad vakon szótárazni, értelmezni kell a szót a kontextus segítségével. Az igeidők pedig külön fejfájást okozhatnak, hiszen a szavak, szószerkezetek jelentése általában nyelvtantól is függ.

A fordításnak rengeteg buktatója van, és nem lehet könyvbe szedni a trükkös kifejezéseket. Hivatalos dokumentumoknál, fontos szövegeknél mindenképp érdemes fordítóirodára bízni a munkát, ahol profi és tapasztalt szakemberek adják a biztosítékot ahhoz, hogy a szövegünk hibátlanul lesz lefordítva idegen nyelvre.

Ha olyan fordítóirodát keres, ahol anyanyelvi szakemberek dolgoznak, forduljon hozzánk! Cégünk, az MLS Fordítóiroda 38 nyelven vállal fordítást és lektorálást is! Tekintse meg szolgáltatásainkat honlapunkon, a www.malsol.com webcímen, és kérdés esetén keressen minket bátran a +36 30 4788033-mas telefonszámon, vagy az mls@malsol.com e-mail címen!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
szórólap nyomtatása
A szórólapok készítését és terjesztését bízza egy kézbe!

Gondolt már arra, milyen hatékony és olcsó megoldás létezik cége népszerűsítésére? Nem bízik a modern reklámeszközökben? Gondolkodott rajta, hogy mennyire...

Close