Kövess minket!
  
     

Könyvelési kisokos – az egyszeres- és kettős könyvvitel közötti különbség

Könyvelési kisokos – az egyszeres- és kettős könyvvitel közötti különbség
2016, március 17.

A könyvelés és az adók világában nem egyszerű eligazodni. Számtalan szabály, kikötés, kötelezettség és megannyi kiskapu áll rendelkezésre minden vállalkozás számára, ezeket számon tartani nem egyszerű! Minden civil szervezet számára kötelező könyvvitelt vezetni bevételeiről és kiadásairól. Ez a nyilvántartás két lehetséges verzióban fordulhat elő: egyszeres- vagy kettős könyvvitel. De mi a különbség a kettő között?

  • Egyszeres könyvvitel – lényege, hogy mind a bevételeket, mind a kiadásokat egyidejűleg a történéssel rögzítik a könyvekbe. Tehát a bevételt a beérkezésnél, a kiadást a pénzügyi művelet teljesítésénél könyvelik A civil szervezetek egyszeres könyvvitele csak akkor jöhet létre, ha nem rendelkeznek közhasznú jogállással. A könyvvitel készülhet kézírással vagy gépi programmal egyaránt.
  • Kettős könyvvitel – ennek a módnak a lényege, hogy a teljesítménytől függ, nem a pénzügyi rendezéstől. Ebben az esetben a civil szervezeteknek folyamatos, zárt és valós könyvvitelt kell kezelniük a tulajdonukban álló eszközök és azok forrásainak változásáról. Ez a típus kizárólag gépi program segítségével íródhat.

Mind a két könyvvitelnek magyar nyelvűnek kell lennie, és kizárólag forint alapon vezethetőek!

Egy civil szervezet vezetése és könyvelése nem egyszerű feladat, sokban eltér a vállalkozásokétól, ám mind a két esetben vannak buktatók és lehetőségek. Ha Ön is szeretné könyvelését szakszerűen vezetni, és szeretne tisztában lenni minden joggal, mellyel a cége rendelkezik, vegyen igénybe szakértő segítséget!

Cégünk sok éves tapasztalattal és megbízható munkatársakkal áll rendelkezésére könyvelés és adótanácsadás tekintetében! Tekintse meg honlapunkat a www.egyszeregy.com oldalon, ahol bővebb információkat találhat szolgáltatásainkról, illetve hasznos tanácsokkal is ellátjuk! Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeink valamennyién, akár telefonon, a +36-30/282-04-87-es számon, akár e-mailben, az info@egyszeregy.com címen!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
complexpress.hu.15.08
Futárszolgálat: ideális megoldás vállalkozások számára

Szeretné, ha vállalkozásában minden gördülékenyen működne? Szeretné küldeményeit egyszerűen, gyorsan, megbízható szakemberek segítségével kezelni? Gyors és pontos módot keres a...

Close