Kövess minket!
  
     

Ezért fontos profikra bíznia a jogi szövegek fordítását

Ezért fontos profikra bíznia a jogi szövegek fordítását
2017, április 27.

Amikor olyan fontos dokumentumok fordításáról van szó, mint a jogi szövegek, nem érdemes online szótárakra bízni a fordítási feladatokat. Akik már jól ismerik azt az idegen nyelvet, amelyre a szöveget fordítani szeretnék, feltételezik, hogy nem lesz problémájuk egy jogi szöveg lefordításával. Azonban a beszélt nyelv ismerete egyáltalán nem elég ahhoz, hogy jogi fordításra adjuk a fejünket. Ilyenkor fordulnak sokan a gépi szótárakhoz, ám ez nagy hiba, ami súlyos félrefordításokhoz vezethet.

A gépi szótárak megszenvednek azokkal a szavakkal és kifejezésekkel, amelyeknek egynél több jelentése van. Az ilyen kifejezéseknél csak egy hozzáértő ember tudja eldönteni a szövegkörnyezet alapján, hogy éppen mire van szükség, gépi fordítóval egy teljesen értelmetlen szöveget kaphatunk végeredményként. Jogi fordítás esetén nem csak a szakszavak pontos fordítására kell ügyelnünk, hanem a tartalmi korrektségre is. Rengeteg olyan kifejezés van, amelynek szó szerinti fordítása nem minden esetben elfogadható. Egy gépi szótár képtelen megállapítani, hogy egy megnevezés helyénvaló-e, márpedig egy jogi fordítás esetén nem engedhetjük meg magunknak a tiszteletlen vagy sértő szavak használatát.

A jogi fordításoknál nagyon fontos az érthetőség, hiszen például egy szerződés esetében az a célunk, hogy a szerződő fél tökéletesen megértse a feltételeket. A szerződés ráadásul később bizonyítékként szolgál, ha a másik fél valamelyik feltételt nem teljesítette. Azonban ha félrefordítás van a szövegben, onnantól kezdve senkit nem fog érdekelni, hogy eredetileg mi mire gondoltunk.

Jogi fordításra van szüksége? Hozzánk bizalommal fordulhat, ugyanis az Enviro fordítóiroda non-stop rendelkezésére áll! További információért látogasson el honlapunkra, a www.enviro.hu webcímre, és tekintse meg szolgáltatásainkat! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a +36/1/260-6841-es telefonszámon, illetve aziroda@enviro.hu e-mail címen!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
Milyen típusú bélyegzőt érdemes vásárolnia?
Milyen típusú bélyegzőt érdemes vásárolnia?

Bélyegzőre bárkinek szüksége lehet, aki akár egyéni vállalkozóként, akár egy cég dolgozójaként rendszeresen szerződéseket köt és számlákat állít elő. Nem...

Close