Kövess minket!
  
     

Érdekességek a könyvelés világából

Érdekességek a könyvelés világából
2016, december 2.

A könyvelés lényegében egy információs rendszer, mely tartalmazza és rendszerezi az adott gazdasági egység vagyonáról, illetve eredményességéről szóló adatokat. Lényege, hogy az érdekeltségeket, tehát a vezetőket, tulajdonosokat, hitelezőket és befektetőket, illetve az ellenőrző szerveket informálja. A könyvelést jogszabályok írják elő, és szabványait az IFRS foglalja magába.

A számviteli rendszerek létjogosultságát és működőképességét mi sem bizonyítja jobban, hogy már az ókorban is fellelhetőek voltak. Az első feljegyzések gazdasági folyamatokról az ősi Mezopotámiából származnak, de később a sumérok, majd az Egyiptomiak is készítettek kezdetleges számviteleket. Az ókori görög feljegyzésekben már logisztikai képviselőkről olvashatunk, akikre könyvelési feladatok voltak bízva.

Bár a középkorból kevesebb konkrét írásos feljegyzés maradt hátra, az 1400-as évektől kezdve már rögzített könyvvitelek láttak napvilágot. Elsőként Benedetto Cotrugli írta le könyvében a kettős könyvvitel folyamatát, melyet részletesen Luca Pacioli vezetett le 1494-ben. Ezt követően a könyvelésnek már bizonyított szerepe volt a gazdasági világban.

Az első nagyobb vállalkozások megjelenésével a könyvelés már nem csak az állami szerveket érintette, hanem a magánvállalkozókat is. A számviteli jogszabályok az évek múlásával mind szigorúbbá váltak, hogy a legkisebb mértékűre csökkenthessék a visszaéléseket és csalásokat. Manapság már komoly következmények sújthatják azokat a szerveket, melyek könyvelésében hiba vagy félrevezetés szerepel.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás könyvelése problémamentes legyen, s ezzel semmilyen körülmények között ne hátráltassa az adott szerv sikerességét, fontos, hogy megbízható és szakképzett könyvelőre bízzák a számviteli folyamatokat! Cégünk sok éves tapasztalattal és kiváló szakemberekkel várja az ügyfeleit!

Ha Önnek is megbízható könyvelésre lenne szüksége, látogasson el honlapunkra, a www.egyszeregy.com-ra, és vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal, telefonon a +36-30-282-0487-es számon, e-mailben pedig az info@egyszeregy.com címen.

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
Cukrászdát szeretne nyitni? Ezekre a gépekre szüksége lesz
Cukrászdát szeretne nyitni? Ezekre a gépekre szüksége lesz

Minden édesszájú ember legalább egyszer álmodozott már egy saját cukrászda megnyitásáról, ahol egész nap cukorillat lengi be a levegőt, és...

Close